perjantai 11. huhtikuuta 2014

Visuri Ukrainasta

Oli mukava kuulla Ylen aamu-TV:ssä (10.4.2014) Pekka Visurin analyyttisiä ja neutraaleja arvioita Ukrainan tilanteesta etenkin historianäkökulmasta. Kokosin seuraavan tiivistelmän näistä ajatuksista varustettuna omin kommentein:

1) Ukrainan läntisessä osassa on vahva länsieurooppalainen vaikutus historiallista syistä. Itävalta-Unkarin kaksoismonarkian välillinen vaikutus ulottui Ukrainan kielisiin 1800- ja 1900-luvun vaihteen molemmin puolin. Itä- ja Länsi-Ukrainan välillä vallitsee suuret kulttuuriset erot.

2) Toisessa maailmansodassa Ukrainalla oli suuri strateginen merkitys. Sota kulki yli Ukrainan. Ukrainan kansallismieliset tahot (joka on pieni mutta vahva liike), olivat Kiovan levottomuuksien oleellinen osa nykykriisissä. Venäjän väitteet fasismista Ukrainassa perustuvat näiden kansallismielisten Ukrainan venäläisille aiheuttamaan uhkaan. Fasismi on edelleen Venäjällä vahvasti tunteisiin vaikuttava aspekti. Sen merkitystä ei pidä vähätellä.

PT: Osa uhkapuheista on venäläistä propagandaa, mutta asiassa on myös tosiasiapohja.

3) Henry Kissingerin kaavailema YYA-Suomen kaltainen ratkaisu voisi olla Ukrainan rauhan tae. Ei siis joko-tai -ratkaisua (länsi tai itä), vaan sekä-että -ratkaisu.

PT: Tällä ratkaisulla ei ole yhteyttä nyky-Suomen tilanteeseen.

4) Kun Neuvostoliitto hajosi, ei vähemmistösuojasta huolehdittu irronneissa entisissä neuvostotasavalloissa. Niinpä venäläinen vähemmistö (tai jopa enemmistö, kuten Krimillä) ei ole saanut Venäjän mielestä oikeudenmukaista kohtelua.

PT: Tässä voi olla paljon venäläistä propagandaa, mutta ei savua ilman tulta. Osa Venäjän vaatimuksista on oikeutettuja.

5) Rauhantunnustelut etenevät sysäyksittäin. Reagoidaan toisen osapuolen avauksiin, mutta suoraviivaista etenemistä rauhanneuvotteluissa ei tapahdu.

6) Ukrainan tilanteen yhdistäminen Suomeen on erittäin kaukaa haettua. Suomi ja Ukraina ovat eri tapauksia.

PT: Tarkoitushakuiset tahot yrittävät vyöryttää Ukrainan varjolla Suomen yleistä mielipidettä haluamaansa suuntaan.

7) Sodan vaara on edelleen potentiaalinen Ukrainassa.

PT: Neuvotteluratkaisu ei ole tällä hetkellä ilmeinen. Enintään voidaan pyrkiä tilanteen kärjistymisen estämiseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti